Monika Đogaš

Monika Đogaš

 

 

Jučer je (18. lipnja) održana izborna skupština Društva "Naša djeca" grada Belišća. Nakon prigodnog programa u kojem su sudjelovala djeca, u Centru za kulturu Sigmund Romberg skupština je nastavljena radnim dijelom – podnošenjem izvješća o radu u protekloj godini, koji je podnijela dosadašnja predsjednica Ivana Belcar. Među najznačajnijim aktivnostima u 2017. godini istaknute su besplatne subotnje igraonice za djecu koja ne pohađaju redovne vrtićke programe, sudjelovanje u gradskim manifestacijama, poput Uskrsa u Belišću, programa za Dan grada te Adventa u Belišću. Vrijedno je spomenuti i tradicionalne manifestacije koje već dugi niz godina organizira DND Belišće – Gradski maskenbal, Cvjetni korzo i Dan igara, mnogobrojne aktivnosti u sklopu Dječjeg tjedna i slično. Proteklu godinu je obilježilo i sudjelovanje u projektu "Belišće – grad prijatelja djece", koji je financiran iz Zaklade "Hrvatska za djecu", a kojemu je nositelj bio Centar za kulturu Sigmund Romberg.

Na ovoj sjednici razrješeno je dosadašnje vodstvo udruge, na čijem je čelu unatrag 10 godina bila Ivana Belcar, koja je zahvalila svima na dosadašnjoj suradnji te pozvala da i ubuduće pomažu rad belišaćnskog DND-a. Na dosadašnjem radu i svim aktivnostima koje provode s djecom i za djecu, DND-ovkama je zahvalio zamjenik gradonačelnika grada Belišća, Domagoj Varžić, koji je istaknuo kako je DND jedna od najstarijih udruga u Belišću, koja je svojim radom bitno pridonijela dobivanju titule Belišće – grad prijatelj djece.

Jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi za novo vodstvo DND-a grada Belišća. Tako je predsjednicom imenovana Andrea Fekete, dopredsjednicom Monika Đogaš, tajnicom Marija Dubrović, a imenovani su i novi članovi Izvršnog (Jasna Anočić, Ivana Belcar, Renata Berečić, Jasna Čordaš, Sandra Glasovac, Doris Habjanović, Ines Maričić, Martina Petersdorfer i Karmen Soldo) i Nadzornog odbora (Sara Vujević, Melita Vujičić i Aleksandra Šrepfler).
Nova predsjednica DND-a Belišće, Andrea Fekete se zahvalila na ukazanom povjerenju, te još jednom pozvala sve bivše, sadašnje i buduće članove da se svojim prijedlozima uključe u rad DND-a kako bi i nadalje potvrđivali kako je Belišće s pravom grad prijatelj djece.

 

FOTO: Tin Lacković

 

 

 

Ovogodišnji jubilarni, 10. Cvjetni korzo, manifestacija koju organizira Društvo „Naša djeca“ grada Belišća, a kojom se djeca, njihovi odgojitelji, učitelji i roditelji pozdravljaju od školske odnosno pedagoške godine i žele dobrodošlicu ljetu, održana je danas (16. lipnja) u prijepodnevnim satima.

Cvjetna povorka, koju su predvodile Belišćanske mažoretkinje, krenula je iz Parka hrvatskih dragovoljaca, prošla Trgom Ante Starčevića, prema Tržnom centru da bi se svi okupili kod dječjeg igrališta, gdje je održan prigodan program, a na samom početku je sve pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković, kao i predsjednica belišćanskog DND-a Ivana Belcar. U programu, koji je vodila Monika Đogaš, plesnim su se točkama predstavili Kikići iz Dječjeg vrtića Maslačak Belišće, učenici nižih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće odnosno školske plesne skupine te polaznici Dječjeg vrtića Moj Bambi iz Valpova, koje je dopratila zamjenica valpovačkog gradonačelnika Ana Brajnović.

Belišćansko Društvo „Naša djeca“ u ponedjeljak, 18. lipnja, očekuje izborna skupština. U 18 sati u Centru za kulturu Sigmund Romberg, uz prigodan program i dodjelu zahvalnica svima koji su u proteklom razdoblju pomogli rad DND-a Belišće, nakon 10-godišnjeg mandata s čela udruge odlazi Ivana Belcar, koja će i dalje biti u DND-u Belišće i pomagati novom vodstvu.

Pozvani su svi bivši i sadašnji ali i budući članovi, svi oni koji žele raditi s djecom i za djecu, da se u ponedjeljak pridruže Društvu „Naša djeca“ grada Belišća.

 

FOTO: Vladimir Vazdar

 

Srijeda, 13 Lipanj 2018 12:34

Otvoren trening centar HF-a Belišće

 

 

Na mjestu zgrade nekadašnje mehaničke prerade drveta unutar belišćanskog tvorničkog kruga, danas (13. lipnja) je otvoren trening centar tvrtke Harburg Freudenberger Belišće. Na svečanosti otvaranja, samu ideju i svrhu trening centra, prisutnima je predstavio Zoran Uranjek, član Uprave HF-a Belišće, rekavši na samom početku kako je, nažalost, i ova tvrtka osjetila nedostatak stručne radne snage.

-Iz tog smo razloga prošle godine predložili Upravi u Hamburgu osnivanje trening centra u kojem bi učenici, ali i novozaposleni te oni koji se odluče na prekvalifikaciju, mogli odraditi praktični dio osposobljavanja. Na neki način bi se time vršila i predselekcija ljudi prije nego se zaposle u našoj tvrtki, pojasnio je Uranjek, dodavši kako će se u trening centru učiti kako se u tvrtki radi, koja je kultura rada, a nakon tog početnog dijela, novim zaposlenicima će biti lakše uklopiti se u njihov sustav rada.

Uređenje i obnova zgrade nekadašnje mehaničke prerade drveta počelo je u siječnju ove godine, u što je uloženo više od 100.000 eura, a paralelno se ulagalo u nove CNC strojeve na kojima će se vršiti praksa, u što je uloženo više od 65.000 eura. Oko 35.000 eura je uloženo u naprave i alate te neke starije strojeve na kojima će se isto tako vršiti obuka CNC operatera, tokara, strojobravara i zavarivača. Naglasio je Uranjek kako s nestrpljenjem očekuju učenike koji će ovdje odrađivati ljetnu praksu, a čiji je dolazak najavljen već za ovaj tjedan, ali jednako tako i sve one koji će ondje obavljati prekvalifikaciju.

Na svečanom otvorenju su, uz predstavnike HF-a, bili i predstavnici jedinica lokalne samouprave; zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković te valpovački gradonačelnik Matko Šutalo sa svojom zamjenicom Anom Brajnović. O značaju trening centra za lokalnu zajednici, zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković rekla kako je to ozbiljan i važan korak prema spajanju gospodrstva s obrazovnim sustavom.

-Dualno školstvo, bliža suradnja gospodarstva i obrazovanja, nam treba biti cilj. Trening centar HF-a Belišće treba biti primjer svima ostalima da probaju organizirati praksu za svoje buduće zaposlenike. Time ćemo dobiti kvalitetne ljude koji će raditi i koji će na kraju biti zainteresirani ostati na našim prostorima. Nemamo puno vremena, ovaj proces se treba maksimalno ubrzati, da već možda sljedeće godine imamo određene rezultate odnosno osposobljene ljude koji će i ostati raditi u Belišću, Valpovu, Osječko – baranjskoj županiji i u konačnici u Hrvatskoj, poručila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Na svečanom otvorenju trening centra HF-a Belišće bili su i poslovni partneri i suradnici, ali i predstavnici institucija iz okruženja, poput Srednje škole Valpovo i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ispostave Valpovo, te predstavnici Hrvatsko – njemačke gospodarske komore.

 

FOTO: Tin Lacković

 

 

Danas (5. lipnja) je održana 9. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća na kojoj su vijećnici raspravljali o 22 točke dnevnog reda, no posebno su s izdvojile dvije točke koje su se odnosile na mjere za pomoć mladim obiteljima: Razmatranje prijedloga i usvajanje Odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga Dječjeg vrtića Maslačak Belišće i Razmatranje prijedloga i usvajanje Odluke o uključivanju Grada Belišća u program izgradnje stanova po Programu društveno poticajne stanogradnje. Najjednostavnije rečeno – vijećnici su jednoglasno usvojili odluku o smanjenju cijene kojom roditelji participiraju u plaćanju vrtića i odluku o izgradnji POS-ovih stanova.

Do sada se ekonomska cijena vrtića pomirivala u odnosu 30 posto roditelji, a 70 posto Grad Belišće i iznosila je za roditelje 410 kuna za vrtićki program, 480 kuna za jaslice i 357 kuna za poludnevni boravak.

-Od iduće pedagoške godine, od rujna 2018. godine, snizit će se cijena vrtića za roditelje. Radili smo kalkulacije i donijeli odluku o smanjenju cijena nakon što se provede energetska obnova Dječjeg vrtića Maslačak. Izračunali smo da to možemo jer očekujemo uštedu, a i dodatno ćemo onda iz gradskog proračuna, nakon više od 20 godina, korigirati cijene vrtića, pojasnio je gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić u izjavi za medije, dodavši kako će od jeseni roditelji za vrtićki program plaćati 300, za jaslice 400, a za poludnevni boravak 270 kuna, čime će se zasigurno mladim obiteljima pomoći u njihovom kućnom proračunu.

Što se tiče uključivanja Grada Belišća u društveno poticajnu stanogradnju, gradonačelnik Burić naglašava kako su tu izvanredne mogućnosti u današnjim otežanim uvjetima kreditiranja i kupovine stanova, prije svega za mlade obitelji, a ovaj program to omogućava i svima ostalima.

-Uključivanjem u ovaj program APN-a društveno poticajne stanogradnje tzv. POS, Grad Belišće želi dati svoj doprinos poklanjajući zemljište APN-u, osiguravajući komunalnu infrastrukturu oslobađanjem od komunalnog doprinosa čime se već sada može postići cijena od 800 eura po kvadratu. Mi ćemo nastojati još pregovarati kako bismo vidjeli što još možemo mi kao Grad učiniti da bi ta cijena bila još niža, kaže gradonačelnik Belišća nadajući se da će taj iznos ipak biti bliže 700 eura po kvadratu stana.

Posebno je istaknuo gradonačelnik Burić način na koji se može doći do tog stana: kreditom koji se nudi na rok do 30 godina s kamatom do 2,29 posto, ukoliko Grad Belišće napravi ono što je rečeno.

-Država svojom pomoći, zato se zove društveno poticajna stanogradnja, subvencionira tu kamatu, a Grad svojim davanjem i komunalne infrastrukture i zemljišta snižava cijenu izgrađenog stana. Također je važno: nije potreban nikakav jamac, nikakvi sudužnici, nije potrebna nikakva hipoteka za ulazak u nabavu takvog stana u novogradnji, a trebat će ispuniti onaj minimalni uvjet o visini plaće, pojašnjava gradonačelnik Burić, dodajući kako će ti stanovi biti izgrađeni i po pravilima pristupačnosti osobama s poteškoćama u kretanju, što znači da će imati liftove i osigurana parkirna mjesta.

-S obzirom da smo industrijski gradić, nadamo se da će to biti poticaj i poslodavcima na području Grada Belišća da nađu modele da se uključe i da na taj način i oni doprinesu zajedno s nama zaustavljanju ovog iznimno zabrinjavajućeg trenda odlaska mladih iz Hrvatske, koji nije zaobišao ni naše Belišće, iako mi u svemu tome još „plivamo“. Želimo poduzeti sve što je moguće da pomognemo i mladima, ali i onima koji su možda već u srednjim godinama i da ih motiviramo da ostanu ovdje, jer ipak je kod kuće najljepše, zaključuje gradonačelnik Burić.

Što se tiče trećeg rebalansa proračuna, on je opet vezan uz projekte. Naime, kako je rečeno na sjednici, tijekom ljeta će se Belišće, zajedno s prigradskim naseljima, pretvoriti u gradilište.

-Zaista se isplati pisati projekte. I novac koji se ulaže u projektnu dokumentaciju višestruko se vrati. Ovog ljeta ćemo raditi i realizirati 21 projekt ukupne vrijednosti više od 25 milijuna kuna, koji se najvećim dijelom financiraju iz drugih izvora, a ne iz gradskog proračuna, rekao je gradonačelnik Burić na kraju izjave za medije.

Među ostalim točkama dnevnog reda 9. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, treba istaknuti odluku o osnivanju javne ustanove u kulturi Muzej Belišće, zamolbu župe Svetog Josipa Radnika o dodjeli površine i financijskoj pomoći za postavljanje križa, odluku o zaduživanju za projekt energetske obnove Vatrogasnog doma, odluke vezane uz rad gradskih upravnih odjela te ponovno imenovanje Zdenka Glasovca ravnateljem belišćanskog vrtića.

FOTO: Tin Lacković

 

Iz Hidrobela obavještavaju građane da se zbog godišnjeg remonta energetskih postrojenja tvrtke DS Smith Croatia Belišće d.o.o., koji obuhvaćaju radove na taložniku fokulatoru, voda ne preporučuje za piće u razdoblju od 6. do 13. lipnja.

Zbog obustave isporuke električne energije, 13. lipnja će biti smanjen pritisak u vodovodnoj mreži, a mogući su i kraći prekidi opskrbe vodom od 17 do 19 sati.

Iz Hidrobela mole građane za razumijevanje ukoliko dođe do kraćih prekida opskrbe vodom.

 

Belišćanske mažoretkinje su u nedjelju, 3. lipnja, uz potporu Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća, a pod vodstvom trenerice Irene Fešiš nastupile na jubilarnom 50. Orahovačkom proljeću. Mažoretkinje su ove godine imale posebnu čast predvoditi povorku od 500-tinjak sudionika koji su se odazvali na ovu manifestaciju.

Praćene ovacijama i pljeskom, belišćanske su mažoretkinje prošle centrom grada Orahovice sve do ljetne pozornice gdje su pokazale i svoje plesne koreografije, a sve to uz pratnju puhačkog orkestra Orahovice. Prema riječima organizatora, ovo je bilo prvi put da na ovoj manifestaciji sudjeluju i mažoretkinje te su ostali oduševljeni profesionalnošću i izvedbama Belišćanskih mažoretkinja.

Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018 12:13

Upis u školu plivanja

 

Zajednica športskih udruga grada Belišća i ove godine nastavlja provoditi program obuke neplivača. Upis djece neplivača u dobi od 6 do10 godina i starijih kao posebne skupine, vrši se na Bazenu u Belišću svaki dan od 10 do 18 sati.

Za polaznike s prebivalištem na području grada Belišća škola plivanja je besplatna, a polaznici s području grada Valpova participiraju s 50 kuna, dok Zajednica športskih udruga Valpovo pokriva razliku. Za sve ostale polaznike cijena škole plivanja je 200 kuna.

Tečaj traje 10 dana po dva sata, nakon čega će polaznicima biti uručene diplome za uspješno završen tečaj.

 

U nedjelju, 3. lipnja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je posjetila Belišće, točnije tvrtke Harburg Freudenberger i DS Smith Belišće. Dobrodošlicu u Belišće joj je poželio gradonačelnik Dinko Burić, a Zoran Uranjek i Ana Soldo, članovi Uprava ove dvije značajne tvrtke, ne samo na području Belišća i Osječko – baranjske županije, nego i šire, upoznali su predsjednicu sa svojim trenutnim poslovanjem i planovima za budućnost.

O značaju dolaska predsjednice RH i obilaska dvije tvrtke koje ostvaruju milijardu i 564 milijuna kuna dobiti, gradonačelnik Dinko Burić je rekao kako su počašćeni njenim dolskom u Belišće, gradić koji je zadržao svoju industrijsku tradiciju, koja je iznimno značajna ne samo za Belišće i Valpovštinu, nego i za cijelu Osječko – baranjsku županiju.

-Svima nam u Hrvatskoj trebaju poruke optimizma i širenje svega onoga što će zaustaviti odlazak mladih. U Belišću smo iznimno sretni i ponosni ne samo na to što imamo ove dvije tvrtke, koje su i po ostvarenoj neto dobiti vodeće u Osječko – baranjskoj županiji, nego i na to što se svi zajedno pokušavamo truditi u lokalnoj zajednici doprinijeti da se gospodarstvo razvija, a time i motivacija ljudi da ostanu ovdje u Belišću i šire, rekao je gradonačelnik Burić, najavljujući pritom i potencijalno uključenje Grada Belišća u društveno poticajnu stanogradnju.

Predsjednica Grabar Kitarović je kratkim prezentacijama upoznata s tvrtkama, a potom je obišla i proizvodne pogone Harburg Freudenbergera i DS Smitha. Tako je Ana Soldo istaknula kako je tvrtka DS Smith vodeći proizvođač papira i ambalaže u Hrvatskoj. Tvrtka trenutno zapošljava 420 radnika, a po potrebi, sezonski, još dvadesetak, te je u 2017. osvojila priznanja Zlatna kuna i Zlatni ključ za izvoz u Mađarsku. Zoran Uranjek je o HF-u, tvrtki koja se bavi proizvodnjom strojeva za proizvodnju automobilskih guma istaknuo kako je Harburg Freudenberger po proizvodnji jednog od tih strojeva, konkretno preše za vulkanizaciju automobilskih guma, vodeća u svijetu. HF Belišće zapošljava 680 radnika, no tu je i mreža kooperanata koji zapošljavaju još oko 800 radnika.

Treba spomenuti kako je prije dolaska u Belišće, predsjednica posjetila sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Valpovštine na središnjem valpovačkom trgu, a potom se u Centru kulture Matija Petar Katančić u Valpovu, sastala s predstavnicima OPG-ova Osječko – baranjske županije, gdje je istaknula kako je svijest o važnosti zaustavljanja iseljavanja i demografskoj obnovi, kao preduvjetima buduće ekonomske i financijske održivosti zemlje, sve izraženija. Potreba za provedbom izvanrednih, sveobuhvatnih mjera u smislu opstanka i razvoja društva i države, treba postati zajednička zadaća cjelokupnog državnog aparata i svih razina vlasti, kao i svih dionika društvenog, gospodarskog i političkog života, rekla je.

Inače, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je početkom mjeseca po 16. put izmjestila svoj Ured te je od 1. do 4. lipnja boravila u sjedištu Osječko – baranjske županije. U protokolarnim događanjima bili su susreti s predstavnicima političkog, gospodarskog i vjerskog života, ali i s građanima na području cijele županije.

 

FOTO: Tin Lacković

Subota, 02 Lipanj 2018 19:30

Predsjednica RH sutra u Belišću

 

U nedjelju, 3. lipnja 2018.g., predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će  grad Belišće u sklopu programa privremenog Ureda u Osječko-baranjskoj županiji.


Predsjednica obilazi Hrvatsku te razgovara s građanima kako bi iz prve ruke saznala o problemima, s ciljem pravovremenog rješavanja istih. U suradnji TZ grada Belišća, Grada Belišća i Grada Valpova,  na Trgu kralja Tomislava u Valpovu organizirat će se sajam OPG-ova s područja Valpovštine uz kulturno-umjetnički program te Skup predstavnika OPG-ova Osječko-baranjske županije. Sajam OPG-ova na trgu započinje u 8,30 sati, nakon kojega će biti Skup nositelja OPG-ova Osječko-baranjske županije u velikoj dvorani Centra kulture Matija Petar Katančić u Valpovu.

Nakon sajma OPG-ova i Skupa posjetit će tvrtke u Belišću, Harburg Freudenberger i DS Smith, te pogledati prezentacije tvrtki. Predsjednicu će dočekati čelnici našega grada, gradonačelnik Dinko Burić sa zamjenicima Domagojem Varžićem i Ljerkom Vučković.

 

Danas (1. lipnja), na završnoj večeri jubilarnog 40. Memorijala Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje, u organizaciji Amaterskog kazališta Belišće i Centra za kulturu Sigmund Romberg, u 20 sati u dvorani Centra za kulturu predstavit će se domaćini, Amatersko kazalište Belišće, koje će premijerno izvesti komediju Fadila Hadžića “Ljubav na prvi pogled”. Režiju potpisuje dugogodišnji aktivan član Amaterskog kazališta i nagrađivan glumac Ivica Koprivnjak. Uz režiju, Koprivnjak nosi ulogu gospodina Koste, a u ulozi gospođe Marije odlično se snašla Jadranka Berak.


U lijepo namještenoj građanskoj sobi živi gospođa Marija Trkulja – Gazivoda, žena čije lice karakterizira opuštenost osamljenice. Silno bi željela da u njezin život uđe usoba s kojom bi mogla podijeliti radost, intimu, romantične trenutke, a ne isključuje se ni zajednički život. Gospođa je udovica, pokopala je dva muža, a odluči novog muškarca potražiti preko oglasa. Na oglas se javi gospodin Kosta Bandula, višestrukog zanimanja, dotjeran, uvija se od finoće, iako, po svemu sudeći, to i nije njegova prava narav.
U nizu komičnih situacija, obrata i sjajno nijansiranih karaktera, započinje radnja ove predstave kroz koju vas, od ekspozicije, zapleta, kulminacije, peripetije do samog raspleta vode Ivica Koprivnjak i Jadranka Berak. Ovo je komedija koja će vam pružiti užitak i zasigurno ostati dugo u sjećanju.


Cijena ulaznice je 15 kuna, a rezervirati možete u Centru za kulturu radnim danom od 7 do 15 sati, na broj telefona 533-274, mail ravnateljica@cks-romberg.hr i na službenoj Facebook stranici Centra.

Stranica 1 od 36
facebook logo

youtubelogo