Monika Đogaš

Monika Đogaš

 

 

Lijepa naša domovino i Đelem, đelem - himne hrvatskog i romskog naroda, označile su početak programa kojim se Belišće i ove godine uključilo u obilježavanje Svjetskog dana Roma. U utorak, 9. travnja, belišćanska nastavno sportska dvorana bila je mjesto uživanja u romskoj kulturi, za što su se pobrinuli članovi svjetski poznate kulturno – umjetničke, glazbene i plesne skupine Sare Roma iz Litve. Samo dan prije toga, 8. travnja, je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana središnja svečanost proslave Svjetskog dana Roma. Ponovno su odaslane ključne poruke: bolje obrazovanje romske djece, integracija i očuvanje romske kulture. Na svečanosti u Zagrebu uručene su i Godišnje nagrade Saveza Roma "Kali Sara", koje su dodijeljene gradonačelniku Belišća Dinku Buriću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. 

Ta nagrada, ali i popunjenost tribina u Belišću, pokazala je upravo ono što je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije naglasio:
-Odajemo počast narodu koji nema domovinu, a kojemu je cijeli svijet domovina; narodu koji nema izvorno svoju glazbu, a u čijoj glazbi uživa cijeli svijet; narodu koji ima toliko jezika, a svi razumiju taj jezik; narodu pod čijom zastavom nikada nisu vođeni ratovi.
Osvrnuo se gradonačelnik Burić i na priznanje koje je primio, rekavši kako je neizmjerno zahvalan na ukazanoj počasti. No, istaknuo je, to je prije svega priznanje Gradu Belišću i svim njegovim žiteljima, ali i prethodnim gradonačelnicima Željku Klanjščeku i Zvonku Boriću, čijim tragovima dobrih poruka i suživota svi stanovnici Belišća i danas idu.


I ovoga puta je saborski zastupnik Veljko Kajtazi imao samo riječi hvale za Belišćane i njihovog gradonačelnika Dinka Burića.
-Malo je ovakvih gradonačelnika kao što je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić. Kad bi se svi ugledali na njega, mislim da romska zajednica ne bi imala ovakvih problema. Iz tog razloga je jučer (8. travnja) u hramu hrvatske kulture, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gospodinu Buriću dodijeljeno najveće priznanje, najveća nagrada koju dodijeljuje zajednica Roma, poručio je saborski zastupnik Kajtazi, dodavši kako je gradonačelnik Burić zajedno sa svojim suradnicima zadužio romsku zajednicu nizom aktivnosti među kojima je i proslava Svjetskog dana Roma, koji se, osim u Zagrebu, obilježava još samo u Belišću.

Sa saborskim zastupnikom Kajtazijem složila se i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH Kali Sara, koja je gradonačelnika Burića i Grad Belišće istaknula kao primjer potpore romskoj zajednici.
-Gradonačelnik Burić ima razumivanja ne samo za Rome nego i za druge nacionalne manjine. On ne radi razliku, nego kaže "svi ljudi u mom Belišću su građani Belišća i imaju ista prava", rekla je, podsjetivši kako je u Belišću prošle godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, imenovan Park 5. studenoga, u kojem je i postavljena skulptura u čast romskog jezika.

Čestitku za Svjetski dan Roma, iz Belišća je uputio i zamjenik osječko – baranjskog župana Goran Ivanović, koji je naglasio kako na području županije djeluje više od 20 manjinskih zajednica, od kojih je romska među većima.
-Romi žive među nama, dijele s nama i dobre i loše stvari. No, moram pohvaliti Grad Belišće koji je dao najveću inicijativu kada je u pitanju zaštita nacionalne manjine, ali i kada je u pitanju povećanje standarda življenja na ovom prostoru, što je romska zajednica i prepoznala, rekao je zamjenik župana u izjavi za medije.


Podsjetimo, romsko naselje u Bistrincima, u Ulici Marka Oreškovića, jedno je od većih na ovom području. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog, rekao je kako na području Belišća živi oko 115 romskih obitelji odnosno 500-njak pripadnika romske nacionalne manjine.

 

FOTO: Tin Lacković

 

 

Da se ne zaboravi – i ove je srijede, 3. travnja, bila misao vodilja obilježavanja 27. obljetnice Akcije Baranja. Tog 3. travnja 1992. godine u akciji oslobađanja baranjskog trokuta život je izgubilo 15 pripadnika 107. brigade HV-a: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić, a 85 njihovih suboraca je ranjeno.

Šestom memorijalnom utrkom Život za život, od spomenika 107. brigade u Valpovu do Trga Ante Starčevića u Belišću, u kojoj je sudjelovalo više od 400 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, ali i starijih sugrađana, počeo je program obilježavanja 27. obljetnice stradavanja Vukova s Drave. Na belišćanskom trgu je sve sudionike pozdravio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je uz načelnika Policijske postaje Belišće Vladu Krznarića, jednog od zapovjednika 107. brigade Vladu Benka i ravnatelja Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće Darka Kovača, dodijelio medalje najuspješnijim trkačima po kategorijama.

Središnji dio komemoracije bio je mimohod od Mosta 107. brigade do spomenika na lijevoj obali Drave, u kojem je i ove godine bilo mnoštvo sudionika, od djece, preko nekadašnjih pripadnika 107. brigade, do predstavnika lokalne samouprave i drugih građana koji su još jednom došli odati počast onima koji su dali život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Otprilike u isto vrijeme kad je belišćanska kolona sjećanja stigla do spomenika, do benta su dotrčali i maratonci koji su u poslijepodnevnim satima krenuli na trkačku rutu od spomenika Sveto tlo hrvatsko u Belom Manastiru. Uslijedio je vojni protokol polaganja vijenaca i paljenja svijeća uz molitvu i blagoslov.

Cvijeće su prvi na spomenik položila djeca, roditelji i supruge poginulih branitelja, a nakon njih su, uz mirozov, vijence položile obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i ministra obrane, državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zamjenik osječko – baranjskog župana Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga i zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadir Željko Ljubas, izaslanik ministra unutarnjih poslova RH i načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece, zapovjedništvo 107. brigade HV-a, predstavnik Osječko – baranjske županije i koordinacije udruga iz Domovinskog rata OBŽ Ante Blažević, te predstavnici gradova Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca i Valpova te općina Bizovac, Petrijevci, Magadenovac, Viljevo, Petlovac, Marijanci i Podravska Moslavina. U belišćanskom izaslanstvu bili su zamjenici gradonačelnika Ljerka Vučković i Domagoj Varžić te predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko. Molitvu za poginule Vukove s Drave vodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a dostojanstvenoj komemoraciji pjesmom je doprinijela Klapa sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice. Prigodnim riječima, prenoseći pozdrave vrhovne zapovjednice i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pod čijim je pokroviteljstvom obilježavanje održano, svojim suborcima i svima okupljenima se obratio Tomislav Ivić, jedan od zapovjednika 107. brigade.

Obilježavanje 27. obljetnice akcije Baranja završeno je misom zadušnicom u župnoj crkvi Svetog Josipa Radnika koju je vojni ordinarij slavio u koncelebraciji s belišćanskim fratrima, župnikom fra Brankom Janjićem i župnim vikarima fra Tomislavom Vrsaljkom i fra Dariom Micanom, a korizmenim pjesmama sve je pratila Klapa sveti Juraj.

 

FOTO: Tin Lacković

 

Grad Belišće je u proračunu za 2019. godinu osigurao 325.000 kuna za uskrsnice i božićnice, odnosno jednokratne novčane pomoći za sugrađane u potrebi, kojima im se nastoji barem malo olakšati planiranje blagdanskog budžeta.

-Ove godine uskrsnicu će dobiti oko 800 umirovljenika s područja grada Belišća i prigradskih naselja, čija mirovina ne prelazi iznos od 2.000 kuna, bez obzira radi li se o domaćoj ili inozemnoj mirovini, rekao je uoči jučerašnjeg početka podjele uskrsnica u belišćanskoj Gradskoj upravi zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, naglasivši kako je ove godine iznos jednokratne novčane pomoći i za Uskrs i za Božić povećan sa 150 na 250 kuna.

Podjela uskrsnica održana je jučer (1. travnja) u svim prigradskim naseljima te gradu Belišću, čiji stanovnici uskrsnicu mogu preuzeti do petka, 5. travnja od 10 do 14 sati. Oni koji ne preuzmu uskrsnicu u najavljenim terminima, mogu je podići do ponedjeljka, 15. travnja, u Gradskoj upravi grada Belišća u sobi broj 6. Sa sobom je obavezno ponijeti osobnu iskaznicu i odrezak od mirovine.

 

FOTO: Tin Lacković

 

 

Grad Belišće u ovoj godini provodi program koji obuhvaća 23 poticajne socijalno – demografske mjere (u 2018. ih je bilo 22), a na 20. sjednici Gradskog vijeća, koja je održana 29. ožujka, ovom programu dodane su još dvije mjere koje se tiču komunalne naknade i komunalnog doprinosa, koje će najviše olakšati život stanovnika naših prigradskih naselja.

-Kao što smo već najavili, dobro smo izračunali i od danas se na području svih naših prigradskih naselja smanjuje komunalna naknada svim stanovnicima, koji iz dosadašnje druge prelaze u treću zonu. Kao dodatan poticaj svima koji žele u budućnosti graditi nove objekte ili rekonstruirati stare i živjeti na području svih naših osam sela, odlučili smo da će u narednom razdoblju biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, te svi koji se odluče biti novi stanovnici belišćanskih prigradskih naselja, u idućih 10 godina neće plaćati komunalnu naknadu, rekao je gradonačelnik Dinko Burić u izjavi za medije nakon 20. sjednice.

Odluka o komunalnoj naknadi, ovisno o lokaciji nekretnine i komunalnoj opremljenosti zemljišta, Belišće dijeli na četiri zone, a od sada će u IV. zoni, uz Ulicu Starovalpovački put biti i Ulica Josipa Kozarca. Prigradska naselja – Bistrinci, Bocanjevci, Gat, Gorica Valpovačka, Kitišanci, Tiborjanci, Veliškovci i Vinogradci – objedinjena su u III. zoni. Godišnja cijena po četvornom metru za I. zonu iznosi 3,12 kuna, za II. zonu 2,28 kuna, za III. zonu 1,22 kune, a za IV. zonu 0,78 kuna. Nekretnine koje su u potpunosti oslobođene obveze plaćanja komunalne naknade također su definirane Odlukom o komunalnoj naknadi (Hrvatska vojska za djelatne potrebe obrane, vjerske zajednice, ustanove zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, škole i dječji vrtići, kazalište, knjižnice, čitaonice, muzeji i ostale kulturne ustanove, vatrogasne udruge, sportske udruge i ostale udruge koje su korisnici gradskog proračuna, humanitarne organizacije, političke stranke, udruge nacionalnih manjina…). U svrhu poticanja demografske obnove u svim prigradskim naseljima na području Grada Belišća, oslobađaju se od obveze plaćanja komunalne naknade na određeno vrijeme, na period od 10 godina od dana izvršnosti uporabne dozvole, svi obveznici koji izgrade nove ili rekonstruiraju postojeće nekretnine. Uvjet za oslobađanje od plaćanja je da vlasnici ili korisnici nekretnina iste ne daju u najam, podnajam, zakup, podzakup ili povremeno korištenje.

U Odluku o komunalnom doprinosu dodan je novi stavak koji glasi: „Komunalni doprinos ne plaća se za građenje ozakonjenje i rekonstrukciju gospodarskih i stambenih objekata u prigradskim naseljima grada Belišća. I u ovoj Odluci su sva prigradska naselja svrstana u III. zonu, dok je Belišće podijeljeno na četiri zone (uz izmjenu da Ulica J. Kozarca ide u IV. zonu), a sve prema uređenosti i opremljenosti zone komunalnom infrastrukturom i položaj područja zone (udaljenost od središta u naselju, mrežu javnog prijevoza, dostupnost građevina javne i društvene namjene i građevina opskrbe i usluga te prostorne i prirodne uvjete)

Podsjetimo, na 19. sjednici Gradskog vijeća, koja je održana 28. siječnja, među 23 socijalno – demografske mjere, odlučeno je da se poseban naglasak stavi na njih 10, za koje je predviđeno povećanje izdvajanja, a to su: besplatan vrtić + 10% povećanje plaće (3.744.000 kuna; povećanje 924.000 kuna); izgradnja POS stanova (3.384.000 kuna); studentske stipendije (645.000 kuna; povećanje 193.500 kuna); naknada za novorođenčad (500.000 kuna, povećanje s 4.000 na 5.000 kuna po novorođenom djetetu); uskrsnice za umirovljenike s mirovinom manjom od 2.000 kuna (200.000 kuna; povećanje sa 150 na 250 kuna); božićnice za nezaposlene (200.000 kuna; povećanje sa 150 na 250 kuna); mliječna kuhinja za učenike osnovne škole (100.000); socijalna samoposluga (200.000 kuna); besplatni udžbenici za osnovnu školu (800.000 kuna; ukoliko država preuzme na sebe, sredstva će se preusmjeriti) i subvencija grobnih mjesta za hrvatske branitelje (20.000 kuna).

 

 

Iza vijećnika belišćanskog Gradskog vijeća je 20. sjednica, čiji je dnevni red obuhvaćao 36 točaka, a koje su obuhvatile mnoštvo različitih tema – od imenovanja članova Odbora za obilježavanje Dana grada i članova Odbora za javna priznanja, preko tema vezanih uz djelokrug rada Centra za kulturu Sigmund Romberg, Gradske knjižnice i čitaonice, Muzeja Belišće, Dječjeg vrtića Maslačak, Savjeta mladih grada Belišća te gradskih Upravnih odjela. Dio točki dnevnog reda odnosio se na Kombel i Hidrobel, usvojena je odluka o sklapanju sporazuma o prijateljstvu s crnogorskom općinom Mojkovac, a prihvaćena je i zamolba Župe svetog Josipa Radnika za financijsku pomoć za izgradnju i postavljanje izmijenjenog idejnog rješenja križa u Belišću. U izjavi za medije, gradonačelnik Belišća Dinko Burić se prvo osvrnuo na prihvaćanje odluke o izvršenju proračuna za drugu polovicu 2018. godine i prvi ovogodišnji rebalans proračuna.

-Grad Belišće je u 2018. godini imao rekordno izvršenje gradskog proračuna od kako je samostalna jedinica lokalne samouprave u neovisnoj Hrvatskoj: po prvi put iznad 60 milijuna kuna, točnije – više od 64 milijuna kuna na prihodovnoj strani s ostvarenim plusom i prijenosom viška u ovu godinu više od 7.300.000 kuna. Zbog brojnih projekata koji su započeli, a i oni koji su nam u ova prva tri mjeseca na naše zadovoljstvo odobreni, pristupili smo i prvom rebalansu proračuna za 2019. godinu s iskrenom željom i nadanjima da će biti razloga za još rebalansa, jer svaki rebalans bi značio da smo prošli na još nekim natječajima, pojasnio je gradonačelnik Burić.

Osim proračuna, gradonačelnik Burić je među brojnim točkama 20. sjednice Gradskog vijeća, posebno istaknuo dvije „grupe“ – točke koje se dotiču novih demografsko – socijalnih mjera i gospodarstva.

-Kao što smo već najavili, dobro smo izračunali i od danas se na području svih naših prigradskih naselja smanjuje komunalna naknada svim stanovnicima, koji iz dosadašnje druge prelaze u treću zonu. Kao dodatan poticaj svima koji žele u budućnosti graditi nove objekte ili rekonstruirati stare i živjeti na području svih naših osam sela, odlučili smo da će u narednom razdoblju biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, te svi koji se odluče biti novi stanovnici belišćanskih prigradskih naselja, u idućih 10 godina neće plaćati komunalnu naknadu, rekao je gradonačelnik te u nastavku izjave pojasnio točke dnevnog reda koje pokazuju što Grad Belišće čini na daljnjem razvoju gospodarstva.

-Pristupamo otkupu nekretnina koje su u funkciji daljnjeg razvoja gospodarstva u našoj novoj gospodarskoj zoni „Kod pruge“. Posebno nas raduje činjenica da ćemo, vjerujem, vrlo brzo imati prilike postati vlasnici zgrade u kojoj je nekad u Belišću bio smješten papirni stroj 1, koji je prije 12-ak godina prodan u Indiju. Cilj je da se u tu zgradu, nadamo se u vrlo skoroj budućnosti, vrati proizvodnja papira instalacijom novog stroja za proizvodnju tissue odnosno higijenskog papira, najavio je gradonačelnik Burić.

I ovoj je prilikom izrazio veliku zahvalu predstavnicima uprave tvrtke DS Smith na iskazanom razumijevanju, za potporu nastojanjima belišćanske Gradske uprave daljnjem razvoju gospodarstva.

-Vrlo brzo očekujemo realizaciju kupoprodaje, kako bismo došli u poziciju da vrlo zainteresiranim investitorima pružimo ključni motiv i poticaj da investiraju baš u Belišće, a ne u neku od okolnih država. Konkurencija je snažna i svi se trude privući investitore što je moguće većim beneficijama. Mi se trudimo u Gradu Belišću stvoriti pretpostavke da te investicije završe kod nas, kaže gradonačelnik.

Što se tiče tvornice higijenskog papira, radi se o investiciji preko koje bi se zaposlilo više od 70 novih radnika. Paralelno s tim, Grad Belišće razvija još jedan projekt – ekotoplana na biomasu u kojoj bi se zaposlilo još 10 do 12 osoba.

Unatoč svim pozitivnim pokazateljima, i ovoga su puta vijećnici iz redova belišćanskog HDZ-a bili suzdržani kod usvajanja izvješća o izvršenju proračuna, što je dovelo do povišenih tonova koji su se i nakon stanke nastavili u raspravi o 16. točki dnevnog reda koja se odnosila na plan gospodarenja otpadom, a potom su Dragan Anočić i Matko Jelkić napustili gradsku vijećnicu.

 

FOTO: Tin Lacković


Petak, 29 Ožujak 2019 14:17

Najava - Svjetski dan Roma u Belišću

 

Samo dan nakon središnje proslave u Zagrebu, u utorak, 9. travnja, Belišće će na posebno svečan način obilježiti Svjetski dan Roma. O ovom, kako su rekli "drugom središnjem" događaju, na konferenciji za medije danas (29. ožujka) su govorili gradonačelnik Belišća Dinko Burić, njegov zamjenik Domagoj Varžić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko – baranjske županije Branko Petrović i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog.

Najavljujući ovu kulturnu manifestaciju, na kojoj će gostovati jedan od najpoznatijih svjetskih romskih glazbenih sastava Sar E Roma iz Litve, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je rekao kako je počašćen mogućnošću da samo dan nakon središnjeg obilježavanja U Zagrebu, naš mali gradić bude domaćin obilježavanja Svjetskog dana Roma i ugosti kulturno umjetničku, glazbenu i plesnu skupinu Sar E Roma, koja je poznata diljem Europe i diljem svijeta.

-Već je postala tradicija u Belišću obilježiti Svjetski dan Roma. Koristim priliku da u utorak, 9. travnja, u 20 sati, u našu nastavno sportsku dvoranu pozovem sve građane, ne samo romske nacionalne manjine, nego sve sugrađane, sve Belišćane, stanovnike Valpovštine i naše županije, uz sve nama drage goste, kako bismo zajedno uživali u kulturno – umjetničkom spektaklu i na taj način damo doprinos obilježavanju najznačajnijeg praznika romskog naroda, Svjetskog dana Roma, pozvao je gradonačelnik Burić, dodavši kako se Belišće i danas ponosi činjenicom da i danas u našem malom gradiću žive, uz većinski hrvatski narod, i pripadnici još 21 nacionalne skupine.

Grad Belišće svake godine odaje poštovanje svima koji čine zlatovez različitih naroda koji žive ovdje. Svake se godine izdvaja jedna skupina, čija se kultura i povijest upoznaje, stavljajući – posebno na ovako važne datume - naglasak na romsku nacionalnu zajednicu, koja je i najbrojnija na području Grada Belišća.

-Kao gradonačelnik sam iznimno zadovoljan i ponosan na suradnju s vijećem romske nacionalne manjine na području Grada Belišća i na području Osječko – baranjske županije. Sama riječ „Rom“ znači čovjek, i to nam svima treba biti poticaj da poželimo biti Romi, da poželimo biti ljudi, poručio je gradonačelnik Burić.

Pafrazirajući izjavu Martina Luthera Kinga „I have a dream“, Branko Petrović, predsjednik županijskog Vijeća romske nacionalne manjine je poručio kako zahvaljujući Gradu Belišću živi taj san o kojem je govorio King.

-Da je netko prije 20 godina rekao da ćemo dostići ovakvu kvalitetu prikazivanja i uvažavanja romske zajednice u suživotu s drugima, kao što je to u gradu Belišću, ne bih mu vjerovao i zato veliko hvala gradonačelniku Buriću i njegovim suradnicima. Daj Bože da taj san proširi na cijelu Hrvatsku i da romska zajednica bude svugdje prihvaćena kao što ej to u Belišću, rekao je Petrović.

Dakle, svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma u Belišću će biti 9. travnja s početkom u 20 sati, kada u nastavno sportskoj dvorani počinje nastup svjetski poznatog glazbenog sastava Sar E Roma iz Litve. Ulaz je slobodan.

FOTO: Tin Lacković

 

 

U utorak, 26. ožujka, u belišćanskoj maloj vijećnici održana je konferencija za novinare pod nazivom "Ugrožava li gradska deponija zdravlje i živote u Belišću? Stigli službeni rezultati inspekcijskog nadzora i laboratorijskih ispitivanja". O toj su temi govorili gradonačelnik Belišća Dinko Burić i direktorica tvrtke Kombel Marina Novoselnik, te dokazima još jednom odgovorili na sve zlonamjerne insinuacije kojima se Belišće htjelo pokazati u lošem svjetlu, no više od svega, kojima se uznemirilo stanovnike našeg grada.

Podsjetimo, 17. veljače su belišćanski HDZ-ovci novinarima iznijeli svoje sumnje o dovozu nepoznatih količina i vrsta otpada na gradsku deponiju u Belišću, nakon čega je gradonačelnik Burić 19. veljače održao press konferenciju pod nazivom Istina i laži o „zabrinutosti belišćanskog HDZ-a za živote građana Belišća“. Uz prisustvo direktorice belišćanske komunalne tvrtke Kombel Marine Novoselnik, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je tada je dokumentima odgovorio na izrečene tvrdnje HDZ-a i već s gnušanjem odbio insinuacije HDZ-a da dopušta ugrožavanje zdravlja svojih sugrađana, rekavši kako to ne bi dopustio ni kao čovjek, ni kao liječnik niti kao gradonačelnik.

Dva dana nakon toga, 21. veljače, u Belišće je stigao prvi (od tri) izvanredna inspekcijska nadzora Ministarstva zaštite okoliša i energetike i to na odlagalište otpada, dok su 14. ožujka, inspekcijski nadzori odnosno pregled dokumentacije obavljeni u Kombelu te Gradu Belišću.

-Radi javnosti grada Belišća, cijele Valpovštine, cijele županije, ali i javnosti cijele Republike Hrvatske dužni smo prezentirati nalaze koji su rezultati izvanrednih nadzora na gradskoj deponiji, nakon iznijetih insinuacija, a sada mogu reći laži i neistina, od strane predsjednika Gradskog odbora HDZ-a grada Belišća. Obavljena su tri inspekcijska nadzora od strane Sektora za inspekcijski nadzor zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH. Ono što je najvažnije, tvrtka ovlaštena od strane Ministarstva „Euroinspekt Croatiakontrola“ je došla direktno na odlagalište 1. ožujka 2019. godine, uzela uzorke sa kompletnog odlagališta i izvršila laboratorijska ispitivanja na svih, prema zakonu i pravilniku predviđenih, 15 mogućih opasnih svojstava otpada. Nalaz je za sve negativan, u svim uzorcima, sa zaključkom da u ispitivanom otpadu na gradskoj deponiji u Belišću nema nikakvih opasnih svojstava otpada, kategorički je rekao gradonačelnik, priloživši novinarima kopije svih inspekcijskih nadzora i zaključaka.

Fizikalno – kemijska ispitivanja ovlaštene tvrtke „Euroinspekt Croatiakontrola“ vršena su na uzorcima miješanog komunalnog otpada te na uzorcima ostalog otpada (uključujući mješavine materijala) od mehaničke obrade otpada, dakle onoga što se nakon odvoza u sortirnicu ne preradi, nego se vrati na belišćansko odlagalište. Za obje vrste otpada kontroliralo se 15 opasnih svojstava prema oznakama od HP1 do HP15: eksplozivno, oksidirajuće, visoko zapaljivo, zapaljivo, nadražujuće, opasno, otrovno, kancerogeno, nagrizajuće, infektivno, toksično za reprodukciju (teratogeno), mutagen, otpad koji ispušta otrovne ili vrlo otrovne plinove u kontaktu s vodom, zrakom ili kiselinom, ekotoksično te tvari i pripravci koji , nakon odlaganja, mogu na bilo koji način proizvesti drugu tvar. Nakon provedenih ispitivanja i provjera za obje vrste otpada, zaključak je – nema nikakvih opasnih svojstava.

-Zbog nanošenja štete Kombelu i Gradu Belišću, ali prije svega zbog širenja lažnih informacija i uznemiravanja naših građana o opasnosti po njihovo zdravlje, podnosimo kaznenu prijavu protiv vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću grada Belišća i predsjednika GO HDZ-a grada Belišća Dragana Anočića. Ovom prilikom upućujem poziv medijima da se pozabave ispitivanjem vjerodostojnosti informacije da jedan od tri HDZ-ova vijećnika u Gradskom vijeću grada Belišća, suzdržavam se od toga da kažem kojeg je spola radi zakona o zaštiti osobnih podataka, ne plaća vodu u Gradu Belišću već dvije godine pa je poslana ovrha, ne plaća smeće u gradu Belišću već tri godine pa je poslana ovrha i ne plaća komunalnu naknadu Gradu Belišću već više od pet godina zbog čega dobiva opomene, a slijedi također i ovrha, rekao je gradonačelnik Dinko Burić.

U izjavi za medije, Marina Novoselnik, direktorica Kombela je rekla kako je raduje činjenica da se po inspekcijskim nalazima i analizama ovlaštenog laboratorija vidi kako je na belišćanskom odlagalištu otpada sve u redu, sve pod kontrolom i da se sve radi sukladno zakonskim propisima.

-Vrijeđa činjenica kad vijećnici iznose laži i neistine da bih ja kao čelni čovjek i kao osoba koja vodi Kombel ugrožavala zdravlje i živote ljudi. Činjenica je i da ja sa svojom obitelji živim u drugoj ulici od deponije, izjavila je direktorica Kombela.

Ovom prilikom je gradonačelnik Belišća novinarima priložio i dio odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada na području Republike Hrvatske, a koju je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, na čijem je čelu ministar iz redova HDZ-a, podsjećajući tako još jednom na širenje krivih informacija od strane HDZ-a grada Belišća. Iz priložene odluke je vidljivo kako je u Osječko – baranjskoj županiji aktivno 7 odlagališta neopasnog otpada kojima se služi 25 jedinica lokalne samouprave. Prema dinamici rada i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada, do popunjavanja kapaciteta s radom nastavlja Gradsko odlagalište komunalnog otpada Beli Manastir, odlagalište neopasnog otpada Pepelane Našice, odlagalište neopasnog otpada Doroslov Donji Miholjac, odlagalište neopasnog otpada Lončarica Velika u gradu Osijeku te odlagalište neopasnog otpada Ada Koritna u Općini Semljeci. Odlagalište Belišće – Staro Valpovo te Vitika Đakovo nastavljaju s radom do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom. U zaključku se navodi da, nakon što popune svoje kapacitete, odlagališta Pepelane, Doroslov te Gradsko odlagalište Beli Manastir svoj otpad preusmjeravaju na belišćansku deponiju, dok će se otpad s odlagališta Lončarica Velika i Ada Koritna preusmjeriti na odlagalište Vitika u Đakovu.

„Ukoliko se tempo odlaganja otpada na odlagališta ne bude mijenjao, odlagališta u Osječko – baranjskoj županiji imaju kapacitet za zaprimanje otpada do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom. Ukoliko se CGO ne bude otvorio u narednih nekoliko godina, potrebno je razmotriti opcije proširenja odlagališta Belišće – Staro Valpovo te Vitika izgradnjom novih ploha za prihvat i odlaganje otpada“, navodi se u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine, provedbi mjere 4.1. Izrada plana zatvaranja odlagališta neopasnog otpada, koji je službeni akt Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

 

FOTO: Tin Lacković

 

Ponedjeljak, 04 Ožujak 2019 12:13

Međunarodni dan civilne zaštite u Belišću

 

Stožer civilne zaštite grada Belišća organiziro je u petak, 1. ožujka, u zgradi Gradske uprave prezentaciju rada i opreme Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje i ostalih redovnih snaga iz sustava civilne zaštite. Uoči početka, u maloj gradskoj vijećnici održana je sjednica Stožera civilne zaštite grada Belišća. Uslijedilo je postrojavanje pred gradskom upravom i prijavak načelniku stožera Civilne zaštite grada Belišća, Domagoju Varžiću.

Čestitajući Međunarodni dan civilne zaštite, ujedno i nacionalni Dan civilne zaštite, načelnik Stožera i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić zahvalio je na nesebičnom radu i spremnosti svima uključenima u sustav civilne zaštite.
-Grad Belišće svake godine ulaže znatna sredstva za ovu namjenu, tako da smo došli do gotovo 900.000 kuna koje se usmjeravaju u sustav civilne zaštite, čime je obuhvaćeno vatrogastvo, civilna zaštita, Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo i drugi. Stoga smo sigurni da će, ne daj Bože ugroze, sve komponente iz sustava civilne zaštite na primjeren način odraditi svoj dio posla, rekao je načelnik belišćanskog Stožera. Najavio je i pokaznu vježbu koja će ove godine biti organizirana u suradnji s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje, a kroz koju će građanim moći vidjeti što to rade službe uključene u civilnu zaštitu. Također, bitnim je naglasio i činjenicu da je na volonterskoj bazi popunjena postrojba civilne zaštite opće namjene Grada Belišća te da su i ove, kao i prethodnih godina, osigurana sredstva na nabavku nove opreme i edukaciju.

Svoju su opremu i rad predstavili Vatrogasna zajednica grada Belišća, Radio klub Belišće, Odjel za prevenciju i Protueksplozijski odjel Policijske uprave osječko – baranjske, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Osijek, Policijske postaja Belišće i Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo, a posebno su sve to s velikim zanimanjem pogledali polaznici Dječjeg vrtića Maslačak i učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće.

 

Subota, 02 Ožujak 2019 20:14

Ključevi Belišća u rukama djece

 

Već po tradiciji, posljednjeg vikenda u pokladnom razdoblju u Belišću je vrijeme za dječji maskenbal. Društvo Naša djeca je ove subote, 2. ožujka, u suradnji s Gradom Belišćem i Turističkom zajednicom grada Belišća bilo organizator ovog veselog događaja. Iako su u ranim prijepodnevnim satima prijetili tmurni oblaci, ni pokoja kap kiše nije spriječila okupljanje u središtu grada odakle je maskirana povorka krenula prema nastavno sportskoj dvorani. Povorku su predvodile zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković i predsjednica Društva Naša djeca, a iza njih su bile Belišćanske mažoretkinje, Gradski puhački orkestar Belišće, Puhački orkestar DVD-a Valpovo te maskirane skupine iz Dječjeg vrtića Maslačak i belišćanske osnovne škole.

Nakon što su mali Belišćani prošetali središtem grada, u dvorani je uslijedio prigodan program koji je, kako to i priliči takvom trenutku, započeo nakon što je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković predala ključeve grada voditeljici programa Moniki Đogaš, čime je započela dječja vlast u Belišću. Nakon predstavljanja svih maskiranih skupina, program je nastavljen uz nastup belišćanskih i valpovačkih puhača, Belišćanskih mažoretkinja i učenika 3.d razreda. Prije plesa pod maskama, predstavljena je i maskirana komisija – ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Tea Kozina, predstavnica TZ grada Belišća Mirjana Klen, voditeljica Belišćanskih mažoretkinja Irena Fešiš, predstavnica Likovne udruge Bel – art Vanja Eberl i predstavnica DND-a Belišće Doris Habjanović. Njihov je zadatak bio izabrati najkreativnije, najnasmijanije i najrasplesanije skupne i pojedinačne maske, što im je, kako su same rekle, bio jako težak zadatak, jer su sva belišćanska djeca bila baš onakva kakva djeca trebaju biti – najljepša!

Organizatori su za sve sudionike dječjeg maskenbala osigurali pokladnice, sve su skupine nagrađene i malim slatkim paketićem, a posebne su nagrade otišle u ruke onih koji su se ipak malčice više potrudili od ostalih. Tako su prvu nagradu za skupnu masku osvojili „Jednorozi“ odnosno skupina Sovice iz DV Maslačak. Drugo je mjesto pripalo „Gutamnnima“ grupi djece u kojoj su se u osnivače Belišća prerušili vrtićka skupina Kikići i učenici 4.c razreda. Treću skupnu nagradu su osvojile „Rubikove kocke“ iz 3.c razreda. Najbolja pojedinačna maska je bio „Gusar“ Mario Kapetanović, drugo je mjesto osvojio „Policajac“ David Milišić – Zečević, a treće „Harley Quinn“ Laura Majstorović.

Veselo, maskirano prijepodne, kao i svi sudionici dječjeg maskenbala, još su jednom pokazali kako vrijedi raditi s djecom i za djecu.

FOTO: Tin Lacković

Srijeda, 20 Veljača 2019 12:55

Istine i laži dokazane dokumentima

 

 

Nakon što su u nedjelju belišćanski HDZ-ovci novinarima iznijeli svoje sumnje o dovozu nepoznatih količina i vrsta otpada na gradsku deponiju u Belišću, u utorak, 19. veljače je u podne u maloj vijećnici Gradske uprave grada Belišća započela konferencija za medije pod nazivom Istina i laži o „zabrinutosti belišćanskog HDZ-a za živote građana Belišća“.

Uz prisustvo direktorice belišćanske komunalne tvrtke Kombel Marine Novoselnik, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je priloženim dokumentima odgovorio na izrečene tvrdnje HDZ-a zbog kojih se o Belišću stvorila ružna slika, a građani su se zbog tih njihovih neistinitih tvrdnji zabrinuli. Gradonačelnik Burić je s gnušanjem odbio insinuacije HDZ-a da dopušta ugrožavanje zdravlja svojih sugrađana, rekavši kako to ne bi dopustio ni kao čovjek, ni kao liječnik niti kao gradonačelnik.

Novinarima je priložio zapisnike o inspekcijskim nadzorima Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz 2018. godine koja su pozitivna, odnosno koja potvrđuju da nema negativnog utjecaja na okoliš te da belišćansko odlagalište ispunjava sve zakonom propisane mjere zaštite. Kao jedina primjedba, u svibnju 2018. godine, spomenut je industrijski otpad koji stiže iz belišćanske tvrtke DS Smith, zbog čega je inspekcija naložila da se izradi elaborat u kojem se dokazuje da taj otpad neće štetno utjecati na okoliš u količinama koje se zaprimaju, a koji je potvrdio da se taj otpad može i dalje zbrinjavati ili se koristiti na odlagalištu kao dnevni prekrivni/ brtveni sloj za sanaciju odlagališta.

U studenom prošle godine, redovan inspekcijski nadzor došao je i u Grad Belišće, koji je potvrdio da su ispunjene sve zakonom propisane mjere, a jedina primjedba se odnosila na odluku o sprečavanju nepropisnog odbacivanja otpada (divlje deponije), a odluka o tome, kao i o mjerama za uklanjanje jednoglasno je usvojena već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća grada Belišća 27. studenoga.

Osvrnuvši se na upite i objede na račun vrsta otpada, gradonačelnik Burić je novinarima priložio dokument o gospodarenju otpadom iz 2017., s usvojenim izmjenama na kraju 2018. godine, koje su također na Gradskom vijeću usvojene jednoglasno, dakle i uz potporu HDZ-ovih vijećnika. U tom se dokumentu navodi da belišćansko odlagalište zbrinjava 42 vrste otpada (prema ključnim brojevima), od kojih se 25 vrsti trajno pohranjuje i koristi za sanaciju, a 17 vrsta otpada se zbrinjava privremeno i onda odvozi na druga odlagališta jer belišćanska deponija nema sortirnicu. No, naglasio je gradonačelnik, radi se isključivo i jedino o neopasnom otpadu!

-Niti jedna vrsta otpada, niti jedan kamion, ne može ući na deponiju bez kontrole dokumenata, vizualnog pregleda sadržaja i upisa u elektroničku evidenciju, iz koje su objedinjeni podaci vidljivi u Agenciji za okoliš, potvrdio je gradonačelnik Belišća, te se dalje osvrnuo na priče o kamionima različitih registarskih oznaka koji dolaze na belišćansku deponiju. Naime,nacrt prijedloga dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske, koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, navodi da je belišćansko odlagalište sanirano, te zbog toga pogodno prihvaćati preusmjereni otpad s odlagališta koja se zatvaraju, a do otvaranja regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Prema zaključku nadležnog ministarstva, nakon popunjenja svojih kapaciteta, u Belišće će pristizati otpad s odlagališta „Pepelane“, „Doroslov“ te s Gradskog odlagališta Beli Manastir. Trenutni Plan gospodarenja otpadom 2017. – 2022. godina rađen je na osnovu prethodnoga, od 2011. do 2015. godine, a već je tada na belišćansko odlagalište stizao otpad iz Belišća, Bizovca, Koške, Marijanaca, Petrijevaca i Valpova, te općina Vinica, Trnovec Bartolovečki, Petrijenec i Sveti Ilija.

-Važno je da odlagalište ostane naše, jer smo mi industrijski gradić. Važno je i zbog građana i zbog lokalnih poslovnih subjekata kojima je na ovaj način zbrinjavanje otpada jeftinije, poručio je gradonačelnik, dodavši kako je Grad Belišće iskoristio zakonsku mogućnost da prihvati manje količine otpada iz drugih sredina, pod uvjetom da je neopasan, kako bi se izbjeglo povećanje cijene za građane i poduzetnike.

Dokumenti i izvješća nadležnih institucija pokazuju da belišćansko odlagalište ispunjava sve kriterije za održivo gospodarenje otpadom te da ima dovoljan kapacitet. Gradonačelnik Burić je dodao kako je prosječna količina miješanog otpada godišnje po stanovniku u RH 263 kg, u OBŽ 262 kg, a u Gradu Belišću 213 kg. Prema dozvoli, kapacitet belišćanske deponije je 81.947 tona godišnje. U 2018. godini zaprimljeno je nešto više od 54.071 tona otpada, od čega je oko 45.700 tona smeće s našeg, a 8.350 tona smeće s drugih područja. Dakle, obzirom na lokalnu sredinu koja svoj otpad zbrinjava na belišćanskom odlagalištu, godišnje to odlagalište može primiti još 36.227 tona otpada (industrijskog i iz drugih sredina).

Odbacio je ovom prilikom gradonačelnik Belišća i tvrdnje o „privilegiranima“ u plaćanju zbrinjavanja otpada, a na pritužbe nekih stanovnika Ulice Starovalpovački put pojasnio je kako - na njihovo traženje – svakodnevno o trošku Grada djelatnik Kombela čisti ulicu te se „pere“ kolnik. Također je naglasio kako stanovnici te ulice imaju četiri puta manju cijenu komunalne naknade od nekoga tko živi u 1. zoni, a intencija je Grada Belišća da se njima i taj izdatak ukine. Pri kraju prvog dijela konferencije za medije, gradonačelnik je istaknuo i činjenicu da belišćanska deponija postoji od 1980. godine, te da se građanima Starovalpovačkog puta izlazi u susret na razne načine.

Obzirom da su članovi HDZ-a grada Belišća pozvali institucije da rade svoj posao vezan uz belišćansko odlagalište, gradonačelnik je u drugom dijelu konferencije također pozvao institucije da se pozabave i svime onime što je HDZ u Belišću činio od 2005. do 2011. godine, posebno tu naglasivši da je lokalni HDZ dao prešutnu potporu ne samo prodaji Belišća d.d. već i cijelog mjesta strancima, mislivši pri tome na Palaču Gutmann, Upravnu zgradu, zgradu Kina, zgradu Kajak kluba, Omladinskog doma, zgradu stare Gradske uprave, zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva, gradskog bazena, nogometnog stadiona, starog mlina, starog ribičkog doma, Doma kulture i zemljišta kod Automoto društva, koje su prešle u vlasništvo Duropacka.

-Istina mora izaći na vidjelo i molim nadležne institucije da se pozabave i činjenicom da se u Belišću 2011. na 2012. godinu, nakon što je Duropack postao većinski vlasnik, pojavilo 20-ak milijunaša, većinom vezanih uz HDZ, bivših čelnika Belišća d.d., na čelu s tadašnjim generalnim direktorom, koji su za vlastitu korist i prekonoćno bogaćenje, u bescjenje rasprodali vrijednosti koje su desetljećima stvarale generacije i generacije Belišćana. Prodali su ne tvornicu – prodali su mjesto!, ogorčeno kaže gradonačelnik Burić.

I o ovome su novinarima priloženi dokumenti, kao i o dvostrukom prodavanju pumpne stanice i varanju države, kaže gradonačelnik, dodavši kako je sve to besraman primjer kriminala u pretvorbi koji, kao ni ratni zločin, prema zakonima RH nikada ne zastarjeva.

-Tako izgleda istina o zabrinutosti belišćanskog HDZ-a za sudbinu i živote građane Belišća. Lopovi i kriminalci se obogatili, radnici ostali bez posla, a sve uz prešutnu pomoć i blagoslov lokalnog belišćanskog HDZ-a, poručio je gradonačelnik Belišća, naglašavajući kako ima poštenih ljudi u HDZ-u kao i u svim ostalim strankama, ali da se to teško može primijeniti na lokalni HDZ, uz čast iznimkama.

Na kraju je gradonačelnik Belišća Dinko Burić iskazao zahvalu tadašnjem vodstvu Duropacka koji su imali razumijevanja i pod prihvatljivim uvjetima prodali Gradu Belišću osam nekretnina, koje su prošle godine, prijevremenom otplatom ponovno vraćene u vlasništvo Grada Belišća.

 

FOTO: Tin Lacković

 

Stranica 1 od 46
facebook logo

youtubelogo