Monika Đogaš

Monika Đogaš

Srijeda, 17 Listopad 2018 13:15

Otkrivanje ploče Prilaz dr. Vilka Ivekovića

 

Grad Belišće danas je priredio svečanost otkrivanja ploče Prilaz dr. Vilka Ivekovića. Dr. Vilko Iveković obilježio je svojim radom i djelovanjem jedno vrijeme, simbol je zdravstvene djelatnosti, ali je ostavio dubok trag i u drugim sferama života, kulturi, umjetnosti i vjerskom životu. Bio je aktivni član Hrvatskog liječničkog zbora, koji je tijekom radnog vijeka dobio mnoge poslovne ponude iz cijele Hrvatske i inozemstva, no nije ih prihvatio, već je ostao u Belišću. 1997. godine izabran je za vijećnika prvog saziva Gradskog vijeća grada Belišća, a Grad Belišće mu je 1999. godine posthumno dodijelio Plaketu Grb Grada Belišća. Na inicijativu gradonačelnika Dinka Burića, koju je potom prihvatilo i belišćansko Gradsko vijeće, usvojena je odluka da se dio Vijenca S.H. Gutmanna, gdje se nalaze Dom zdravlja – Ambulanta Belišće, stara zgrada Muzeja i nekadašnji restoran društvene prehrane, preimenuje u Prilaz dr. Vilka Ivekovića.

Supruga dr. Ivekovića, gospođa Vera, ovako je ukratko rekla tko je bio dr Vilko, koji je umro prije 20 godina:
-On je prije svega bio čovjek. Kad si čovjek onda se sve drugo razvija, ljubav prema bližnjemu, prema onima koji su u potrebi, takav je bio moj muž.
O tome što ovaj čin belišćanske gradske uprave znači njoj i obitelji, gospođa Vera je rekla kako je bila vrlo iznenađena, iako joj je neizmjerno drago što je gradsko vodstvo, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, prepoznalo vrijednost svega što je za života radio dr. Iveković za zajednicu u kojoj je živio, te poručila svim Belišćanima, posebno mladima, da ne treba bježati iz Hrvatske, nego tu treba sebe dati, kako bismo zajedno stvorili bolje Belišće.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić je u prigodnom govoru istaknuo kako u svakoj zajednici postoje ljudi koji su život te zajednice obilježili, koji su ostavili trag i onda kad ih više nije bilo.
-Takav je bio dr. Vilko Iveković, osoba koja ostavlja trag i to trag kojeg vrijedi slijediti i kojim vrijedi ići. Bio je simbol Belišća i kada se priča o doktorima iz tih vremena, svatko će se sjetiti dr. Ivekovića. Zato je zavrijedio da Belišće njemu, ali i njegovoj obitelji, makar na ovaj simboličan način oda počast, uz poruku da se vrijedi davati za druge, za svoje bližnje, baš kako je to činio dr. Vilko Iveković, poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Na ovoj svečanosti su osim gradonačelnika Dinka Burića i njegovih zamjenika Ljerke Vučković i Domagoja Varžića te predsjednika Gradskog vijeća Darija Fletka, bili predstavnici obitelji Iveković, gospođa Vera s kćerkom Anom i sinom Zvonimirom, predstavnici gradskih institucija, udruga i stranaka, belišćanski župnik fra Branko Janjić te brojni građani. Pjesmom je svečanost uveličala Višnja Mihaljević, koja je uz himnu, otpjevala i pjesmu Fala, melodiju koja se često pjevala u domu Ivekovićevih. Kao uspomenu, gradonačelnik Burić je obitelji Iveković uručio plaketu, odnosno odluku Gradskog vijeća grada Belišća o imenovanju Prilaza dr. Vilka Ivekovića. Na kraju svečanosti, ploču su otkrili gradonačelnik Dinko Burić, Zvonimir Iveković, sin dr. Vilka, te suprug kćerke Ane, Vlado Jančikić.

 FOTO: Tin Lacković

 

Četvrtak, 11 Listopad 2018 13:22

Čipiranje zelenih kanti

Kombel d.o.o. započeo je proces čipiranja  spremnika za otpad odnosno zelenih kanti što je preduvjet za elektronsku evidenciju odvoza otpada. Sukladno zakonskim obvezama sve kante treba čipirati, a to će se obavljati u pravilu u svakoj ulici na dan kad se odvozi otpad.

Iz Kombela stoga mole sugrađane da na dan kad se u njihovoj ulici odvozi otpad kante ostave na ulici neovisno o tome imaju li taj dan otpada u kanti ili ne. Isto tako, mole da se kante ne spremaju dok radnici Kombela ne prođu i svaku kantu čipiraju i dodijele joj naljepnicu s barkodom. Naljepnica s barkodom na zelenoj kanti bit će znak da je kanta čipirana.

U ponedjeljak, 15. listopada, čipiranje kreće u prigradskom naselju Bistrinci te u Belišću u sljedećim ulicama: Borik, Nova, Kralja Dmitra Zvonimira, Braće Radić i Bistrinačka.

 

Grad Belišće i Gradski rado Belišće doista su sinoć, 10. listopada, u belišćanskoj nastavno sportskoj dvorani priredili pravi tamburaški spektakl – na prvom Tambura GRB festu nastupilo je 13 eminantnih glazbenih imena, tamburaških sastava i solista. Mnogobrojnoj publici predstavili su se Najbolji hrvatski tamburaši, Slavonske lole, Gazde, Ravnica, Kristali, Šokci i Džentlmeni, te solisti Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka, Šima Jovanovac, Ivica Pepelko, Amir Kazić Leo i posebna gošća Mia Dimšić. Program je vodio Goran Ivanović Lac.


Nakon više od dva sata ispunjenih tamburaškim pjesmama, svim sudionicima su dodijeljene zahvalnice, a posebne su nagrade uručene onima koji su zadužili tamburašku glazbu. Tako su Najbolji hrvatski tamburaši dobili plaketu za prvih 30 godina uspješnog djelovanja. Grad Belišće i Gradski radio Belišće prigodnom su plaketom nagradili i Ivicu Pepelka, Bistrinčanina kojim se svi ponosimo, koji je potekao iz našega kraja i koji je život posvetio očuvanju narodne glazbe. Nagradu za životno djelo dobio je Branko Uvodić, koji već cijeli niz godina promiče hrvatsku tamburašku glazbu ne samo diljem Lijepe naše, nego diljem cijeloga svijeta. Nagradu za životno djelo također je dobio Antun Nikolić Tuca, doajen tamburaške glazbe, tamburaš od kojih su mnogi učili i koji je još za života postao legenda tamburaške glazbe.


Uz prigodne riječi zahvale, plakete je Antunu Nikoliću Tuci, Branku Uvodiću, Ivici Pepelku i Najboljim hrvatskim tamburašima uručio gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, s neskrivenim zadovoljstvom i ponosom govoreći o vrijednosti novog kulturnog događaja u našem gradu, o Tambura GRB festu.


Nakon brojnih, već tradicionalnih kulturnih događanja u Belišću, nakon Belišćanskog vremeplova i nedavno završene Belišćanske zlatne jeseni, Tambura GRB fest je još ejdna kulturna vrijednost našeg grada, koja će, prema planovima, postati trajna ne samo za građane Belišća, već za cijelu Slavoniju i Baranju i cijelu Hrvatsku.

 

FOTO: Tn Lacković, Zaim Saljiji

Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 12:25

Obilježavanje Dana neovisnosti u Belišću

 

Obilježavanje Dana neovisnosti u Belišću počelo je danas u prijepodnevnim satima uz odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave te kod Spomen-križa na gradskom groblju u Belišću.

Delegaciju grada Belišća predvodili su gradonačelnik Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko. Počast poginulim Vukovima s Drave i svim žrtvama, odao je i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo sa svojom zamjenicom Anom Brajnović, predstavnici Policijske postaje Belišće, braniteljskih udruga, gradskih institucija i stranaka. Službu riječi i molitvu je predvodio belišćanski župni vikar fra Daro Mican, a obilježavanje Dana neovisnosti u Belišću pjesmom je uveličala Valentina Pavlović.

 

FOTO: Tin Lacković

Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 06:43

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

 

Dan je neovisnosti, državni blagdan i neradni dan. Na taj datum, 8. listopada 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Povodom Dana neovisnosti, iz belišćanske gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, upućena je čestitka svim hrvatskim braniteljima, stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kao i svim stanovnicima Belišća i prigradskih naselja, uz zahvalu svima koji su obranili neovisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske.

Grad Belišće će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz prigodni program obilježiti Dan neovisnosti Republike Hrvatske danas u 10 sati kod Spomenika poginulim braniteljima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave te u 10:30 sati kod Spomen-križa svim žrtvama poginulim u Domovinskom ratu grada Belišća na gradskom groblju u Belišću.

Nedjelja, 07 Listopad 2018 07:24

Kirvaj u Vinogradcima

 

Mještani Vinogradaca danas slave svoju nebesku zaštitnicu, Blaženu Djevicu Mariju od Krunice. Tim je povodom Dragan Petrović, povjerenik za razvoj ovog prigradskog naselja, svojim sumještanima uputio čestitku, a svim gostima dobrodošlicu, uz želju da se uvijek požele vratiti u Vinogradce.

Vinogadačka crkva je filijala Župe Valpovo, a crkveni god se slavi prve nedjelje u listopadu, odnosno na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice. Sveta misa je u 11 sati.

 

 

Nakon vikenda provedenog u Zadru, u nedjelju, 30. rujna, s 13. Državnog vatrogasnog natjecanja su se sa zlatnim medaljama oko vrata vratile članice ekipe ženske mladeži Dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliškovci. Među 50 ekipa, mlade veliškovačke vatrogaskinje su bile 12., što je bio rezultat dostojan ovog sjajnog odličja. Uz voditeljice Leu Kozina i Vanju Crnogaj, ekipu DVD-a Veliškovci su činile Klara Sirovec, Tanja Crnogaj, Barbara Svrtan, Melani Sučić, Stella Antonina, Tamara Pavlinić, Nikolina Živković, Tena Harkanovac, Mia Zajec i Aurora Jurkin. S njima su u Zadar, kao suci na ovom državnom vatrogasnom natjecanju, otputovali i Josip Kozina, inače zapovjednik DVD-a Veliškovci te zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice grada Belišća Ivan Vincetić.

U ponedjeljak, 1. listopada, zlatne mlade vatrogaskinje iz Veliškovaca, njihovog zapovjednika Josipa Kozinu, zapovjednika VZG Belišća i njegovog zamjenika, Dubravka Čovčića i Ivana Vincetića, u Maloj je vijećnici ugostio zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, koji im je u ime gradonačelnika Dinka Burića čestitao na još jednom uspjehu. Važno je naglasiti da je ekipama vatrogasne mladeži DVD-a Veliškovci ovo peto uzastopno državno natjecanje, a po drugi put je nastupila ekipa ženske mladeži.

-Ovako sjajan rezultat zaslužuje sve čestitke i pohvale kako mladim vatrogaskinjama, tako i njihovim voditeljima. Želimo im što više ovakvih uspjeha na raznim natjecanjima diljem Hrvatske i da nam se svaki puta vrate sa zlatnim medaljama, kao što je to sada, rekao je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

A koliko Grad Belišće prepoznaje važnost dobrovoljnog vatrogastva, posebno kod mladih naraštaja, govori i činjenica da su nedavno za ovih 12 mladih vatrogaskinja nabavljene nove uniforme.

Još uoči odlaska na ovo državno vatrogasno natjecanje, Josip Kozina, zapovjednik DVD-a Veliškovci je uputio zahvalu u ime pripadnica vatrogasne mladeži i cjelokupnog članstva Vatrogasnoj zajednici grada Belišća i Gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom dr. Dinkom Burićem koji su prepoznali značaj ovog natjecanja i financijski pomogli da mlade članice veliškovačkih vatrogasaca pokažu što znaju.

Vidno ponosan na žensku mladež vatrogasnog društva kojem je zapovjednik, Josip Kozina istaknuo kako je ovako čest plasman mladeži na državna natjecanja, raritet u Osječko – baranjskoj županiji.

-Do sada nam je najbolji plasman bio na prvom državnom natjecanju – 13. mjesto u Šibeniku, no tada su nam i uvjeti bili drugačiji. Sada, s 12. mjestom, ja sam kao zapovjednik i njihov voditelj presretan i prezadovoljan, jer su dale maksimum svojih mogućnosti, truda i zalaganja unatrag šest mjeseci, a ne smijemo zaboraviti niti dugogodišnji njihov rad kroz vatrogasni pomladak, kaže Kozina, pojašnjavajući kako je na 13. Državnom vatrogasnom natjecanju sudjelovalo 120 ekipa vatrogasne mladeži iz cijele Hrvatske, od toga 50 u kategoriji ženske mladeži.

Ekipe ženske mladeži su radile dvije vježbe poligona i štafetne utrke. Vježbe su bile dinamične i zahtjevne, a kroz štafetu su morale svladati različite prepreke, što je na neki način i dobar uvod u ono što ih čeka kasnije, kada postanu operativni vatrogasci, na službu svojim sumještanima iz Veliškovaca, ali i svima nama na području Belišća. Ove djevojke su uistinu od malih nogu prihvatile glavno vatrogasno geslo: vatru gasi, brata spasi!

 

 

Subota, 29 Rujan 2018 17:21

Dan dječjih igara u Belišću

 

Već tradicionalno uoči početka Dječjeg tjedna, Društvo Naša djeca grada Belišća organizira Dan dječjih igara, kojim se želi najmlađe naučiti igre koje su igrali njihovi roditelji, bake i djedovi, a starije sugrađane te igre zasigurno podsjećaju na djetinjstvo. Tako je bilo i danas u središtu Belišća, gdje je Dan dječjih igara prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, a sve je pozdravila i predsjednica belišćanskog DND-a Andrea Fekete.

U igranju lanca probijanca, skakanju u vrećama, školici i sličnim igrama uživala su djeca iz skupine Jabučice Dječjeg vrtića Maslačak i učenici nižih razreda belišćanske osnovne škole, a na samom početku su Dan dječjih igara uz dvije koreografije uljepšale Belišćanske mažoretkinje. Dan dječjih igara je uvod u Dječji tjedan, koji se ove godine obilježava od 1. do 7. listopada i za koji je DND Belišće i ovaj put pripremio mnoštvo različitih aktivnosti.

U ponedjeljak će članice DND-a Belišće i nekoliko školaraca ugostiti zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji će potom u holu zgrade gradske uprave otvoriti izložbu dječjih radova pod nazivom Odrasli, čujete i nas. U utorak će djeca crtati kredama u središtu Belišća odnosno ispred škole. Za srijedu je najavljena predstava Šareno čudovište, koju će izvesti igraonica Moltonko u Gatu i Belišću. U četvrtak će vrtićarci i školarci posjetiti Dobrovoljno vatrogasno društvo Belišće, a u Gradskoj knjižnici i čitaonici će učenici moći pogledati crtani film. U petak će, zahvaljujući Centru za kulturu Sigmund Romberg, u Belišću gostovati Kazalište Smješko iz Zagreba, koje će izvesti predstavu Ježeva kućica i još jednu predstavu iznenađenja. Ulaz je besplatan. 

 

Srijeda, 26 Rujan 2018 12:36

Tambura GRB fest 2018.

 

Gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić i glavni urednik Gradskog radija Belišće Željko Lončarić, danas su predstavili novi veliki kulturni projekt, za koji je već sada želja da postane tradicionalan. Naime, na inicijativu Željka Lončarića Žeca, u Belišću će se po prvi put održati tamburaški festival Tambura GRB Fest 2018., na kojem će nastupiti Najbolji hrvatski tamburaši, Slavonske lole, Gazde, Ravnica, Kristali, Šokci i Džentlmeni od sastava, a tu će biti i solisti Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka, Šima Jovanovac, Ivica Pepelko, Amir Kazić Leo i posebna gošća Mia Dimšić. Program će voditi Goran Ivanović Lac, a na kraju ovog tamburaškog spektakla bit će dodijeljene i posebne nagrade osobama koje su unaprijedile i zadužile tamburašku glazbu. Tambura GRB Fest 2018. održat će se 10. listopada u 20 sati u belišćanskoj nastavno sportskoj dvorani, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan

Na konferenciji za medije, Željko Lončarić je istaknuo kako svi znaju da je Belišće Europski grad i regija sporta, ali isto tako grad koji pažljivo čuva i njeguje svoju kulturu, tradiciju i običaje, što potvrđuje i veliki broj manifestacija toga tipa.
-Nekoliko je razloga zbog kojih smo se odlučili organizirati jedan ovakav događaj kao što je Tambura GRB fest. Prvi i osnovni razlog jest taj što volimo tamburašku glazbu i živimo u kraju gdje je tambura sastavni dio života. Nadalje, iako imamo veliki broj tradicijskih manifestacija, da ih ne nabrajam, mi u našem kraju nemamo tamburašku platformu ovoga tipa, rekao je Žec, dodavši kako pohvaljuje i pozdravlja festival Šokačke pisme u Županji, koji doista prerasta u jednu ozbiljnu priču.
-Ali, za razliku od županjskog festivala na kojem se izvode nove pjesme, nama je želja bila omogućiti tamburaškim izvođačima da se predstave publici s pjesmama koje oni sami žele izvoditi. Iz toga razloga na Tambura GRB festu nema previše izvođača, upravo kako bi mogli izvesti više pjesama i predstaviti se onako kako to oni žele, naglasio je.

Gradonačelnik Belišća, Dinko Burić, podsjetio je kako su u ovoj godini u Belišću napravljena dva velika projekta – Belišćanski vremeplov i nedavno održana Belišćanska zlatna jesen, a sada sa zadovoljstvom najavljuje Tambura GRB fest 2018., koji će obogatiti kulturnu scenu Belišća, Slavonije i Baranja, ali i cijele Hrvatske. U izjavi za medije, gradonačelnik Belišća se posebno zahvalio Željku Lončariću Žecu, koji je idejni tvorac ovog festivala.
-Posebno me veseli činjenica da će već na prvom tamburaškom festivalu u Belišću biti elita, kako tamburaških sastava, tako i poznatih izvođača te vrste glazbe. Ovo je nakon brojnih događanja na području kulturnog života našeg grada, još jedna vrijednost za koju želimo da postane trajna ne samo za građane Belišća, već za cijelu Slavoniju i Baranju i cijelu Lijepu našu, rekao je gradonačelnik Burić, pozvavši sve ljubitelje tamburaške glazbe da 10. listopada dođu u belišćansku nastavno sportsku dvoranu, jer zahsigurno s prvog tamburaškog festivala Tambura GRB fest 2018., nitko neće otići neispunjenih očekivanja.

Petak, 21 Rujan 2018 18:12

Kirvaj u Tiborjancima

 

Danas je spomendan svetog Mateja, apostola i evanđeliste, ujedno i crkveni god u Tiborjancima. Proslava kirvaja u tom belišćanskom prigradskom naselju započela je svetom misom u prijepodnevnim satima, a završit će zabavom u večernjim satima. Josipa Blažević, povjerenica za razvoj prigradskog naselja Tiborjanci, svojim je sumještanima uputila čestitku, a svim gostima poželjela dobrodošlicu u mjesto. 

Stranica 1 od 42
facebook logo

youtubelogo