Utorak, 11 Prosinac 2018 12:02

BELIŠĆANI ODALI POČAST PRVOM HRVATSKOM PREDSJEDNIKU

 

Kao i proteklih godina, i ove je godine 10. prosinca Grad Belišće organizirao besplatan autobusni prijevoz do Zagreba, točnije Mirogoja, kako bi se odala počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji je umro na današnji dan prije 19 godina.

Grupa Belišćana, predvođena gradonačelnikom Dinkom Burićem i njegovim zamjenikom Domagojem Varžićem, na Mirogoj je stigla u prijepodnevnim satima, upravo u vrijeme kada je prema protokolu, uz počasnu stražu na grobu dr. Tuđmana, vijenac položila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Odmah nakon toga, i Belišćani su položili vijenac, zapalili svijeće i pomolili se za vječni pokoj prvog predsjednika, koji je utemeljio modernu Hrvatsku. Nakon molitve kod središnjeg križa, počast je odana i kod groba našeg Belišćanina Matije Ljubeka, ali i Gojka Šuška te Brune Bušića. Potom su se Belišćani poklonili kod Zida boli, spomen obilježja na kojem gori vječni plamen i na kojem su uklesana imena svih koji su položili život za domovinu, među kojima i imena naših Vukova s Drave, pripadnika 107. brigade HV.

-Kao i svih prijašnjih godina, danas, na 19. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana, delegacija Grada Belišća je došla odati dužno poštovanje čovjeku koji će uvijek ostati zapamćen u hrvatskoj povijesti kao prvi hrvatski predsjednik, kao čovjek koji je – kako se to u narodu kaže – bio pravi čovjek, na pravom mjestu, u pravo vrijeme. Posebna i neizmjerna vrijednost onoga što je svojim porukama učinio je upravo činjenica da je ujedinio hrvatski narod, ali i sve građane Republike Hrvatske koji su Hrvatsku osjećali svojom domovinom, rekao je tom prilikom gradonačelnik Dinko Burić, dodavši kako smo i danas, nakon 19 godina, a tako će biti i nadalje kako vrijeme prolazi, svjedoci da kako vrijeme prolazi, lako je nešto zaboraviti.

-Ali mi koji smo sudionici tog vremena dužni smo podsjećati generacije koje dolaze iza nas na značaj i veličinu onoga što je pod vodstvom dr. Franje Tuđmana učinjeno i stvoreno na dobrobit svih građana RH, cjelokupnog hrvatskog naroda. Uvijek trebamo biti vođeni željom da nismo završili posao, jer Hrvatska može i treba biti i bolja i uspješnija i za sve ljude, u ime onih koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu, onakva kakvu su je ti naši najvrjedniji davatelji sebe priželjkivali i željeli, jer Hrvatska za sada to nije, poručio je gradonačelnik Burić.

foto: Tin Lacković

 

Pročitano 1479 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 11:56

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo