Srijeda, 13 Rujan 2017 18:12

Olimpijci u Belišću

 

U Velikoj vijećnici grada Belišća danas je upriličen svečani prijem za sportaše iz Osječko – baranjske županije, koji su 1992. godine, po prvi put pod hrvatskom zastavom, sudjelovali na Ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni. Hrvatsku olimpijsku delegaciju je prije 25 godina predstavljao 41 natjecatelj u 12 sportova,  a među njima su bili Belišćani – kajakaš Zvonimir Krznarić, kanuist Vlado Poslek i trener reprezentacije Stjepan Krznarić te voditelj ekipe, pokojni sportski velikan Matija Ljubek. Iz današnje Osječko – baranjske županije, Hrvatsku su na tim Olimpijskim igrama predstavljali i osječka streljačica Mirela Skoko Čelić s trenerom Zvonimirom Kovačevićem te osječki veslač Ninoslav Saraga.

Na ovoj svečanosti, zahvalnost sportašima i želju za budućim vrhunskim sportskim rezultatima, izrazili su zamjenik gradonačelnika Grada Belišća Domagoj Varžić, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, predstavnici Športske zajednice Osječko-baranjske županije, na čelu s predsjednicom Zvjezdanom Tuma Pavlov i glavnim tajnikom Dubravkom Ižakovićem, te brojni sportski djelatnici i dužnosnici, kao i bivši vrhunski sportaši s područja naše Županije.

Siniša Krajač je zamjeniku gradonačelnika Belišća uručio priznanje HOO, kao gradu koji je dao veliki doprinos razvoju sporta, što je prepoznala i Europa, dodijelivši Belišću titlulu Europskog grada sporta u 2017. godini. Zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić uručio je prisutnim Olimpijcima prigodne darove, na čemu se zahvalio kajakaš Zvonimir Krznarić. Uslijedilo je potom predstavljanje Osječko – baranjskog sportskog godišnjaka za 2016. godinu te priloga Sportski vodič OBŽ, koje su predstavili urednik sportske redakcije Glasa Slavonije Krešimir Lacković i Alan Kerže iz Zajednice sportskih udruga grada Osijek.

Potom je Siniša Krajač, u ime HOO uručio ključeve vozila Opel Vivaro Zajednici športskih udruga grada Belišća, koje je preuzeo Milan Zamaklar, predsjednik belišćanske sportske zajednice. Naime, ZŠU grada Belišća sudjelovala je u natječaju HOO pod nazivom „Aktivna zajednica“, te je uz preporuku Športskog saveza Osječko – baranjske županije uspješno prošla na natječaju. HOO je sudjelovao u nabavci vozila sa 70.000 kuna.

Ovoj svečanosti je prethodila sjednica Izvršnog odbora Športske zajednice Osječko-baranjske županije. Na samome početku, sve nazočne pozdravio je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić iskazavši čast što su sjednicu odlučili održati u Belišću, Europskom gradu sporta za 2017. godinu. Ujedno je i zahvalio Športskoj zajednici na svemu što čine na području sporta u našoj Županiji te im poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Treba spoemuti i da je jučer (12. rujna) u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor povodom 25. obljetnice prvog nastupa hrvatskih sportaša na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine upriličio prigodnu proslavu s članovima prve Hrvatske olimpijske delegacije. Pozivu domaćina, predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, odazvala se većina od 41 sportaša među kojima su bili i Belišćani, kajakaš Zvonimir Krznarić, kanuist Vlado Poslek i trener reprezentacije Stjepan Krznarić. Podsjetimo, Zvonimir Krznarić nastupio je u kajaku jednosjedu na 500 m te je zauzeo peto mjesto u II. grupi prednatjecanja i peto mjesto I. grupe repesaža. U kajaku jednosjedu na 1.000 m zauzeo je šesto mjesto u IV. grupi prednatjecanja i peto mjesto u I. grupi repesaža. Vlado Poslek ušao je u polufinale kanua jednokleka na 500 i 1.000 m. U polufinalu je na 500 m osvojio sedmo mjesto, a na 1.000 m peto mjesto. Svečana proslava 25. obljetnice u zagrebu, održana je u nazočnosti brojnih bivših vrhunskih sportaša, sportskih djelatnika i dužnosnika među kojima su bili članovi Vijeća i glavni tajnik HOO-a Josip Čop s pomoćnicima, državna tajnica za šport i nositeljica šest olimpijskih odličja Janica Kostelić te drugi članovi hrvatske olimpijske obitelji.

 

FOTO: Tin Lacković

Pročitano 815 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo