Subota, 11 Veljača 2017 14:42

Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće

 

O bogatstvu Slavonske tradicije svjedoče mnogi događaji koji se i dan danas njeguju i čuvaju kao dio tradicijske kulturne baštine plodnog ravničarskog kraja. Jedan od tradicijskih događaja Slavonije od posebne vrijednosti je pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su okupljali i trajbali poklade.

S obzirom da su se narodni običaji u Slavoniji kroz prošlost mijenjali u skladu s osnovnim društvenim kretanjima, pokladnim jahanjem čuva se bogata tradicija Slavonije i Baranje koja se stavlja u turističku ponudu našeg kraja. Stoga su Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća i ove godine organizirale pokladno jahanje na području grada Belišća i prigradskog naselja Bistrinci.

Dvadesetak jahača i konjska zaprega s tamburašima, krenuli su danas u prijepodnevnim satima ispred prostorija NK Podravac u Bistrincima, zaustavili se u Ulici braće Radić, zatim u Ulici Petra Preradovića te Ulici I.G. Kovačića, gdje su ih domaćini počastili jelom i pićem. Iz Bistrinaca su zatim krenuli put Belišća, sve do tržnog centra, gdje ih je dočekao gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenikom Domagojem Varžićem, ali i brojnim sugrađanima.

 

Pročitano 2122 puta

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo