Petak, 03 Veljača 2017 19:05

Izvanredna sjednica belišćanskog Gradskog vijeća

 

Danas je u poslijepodnevnim satima održana 37. izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Belišća. Raspravljalo se o četiri točke dnevnog reda, a sve su prihvaćene jednoglasno. Prva točka dnevnog reda se odnosila na donošenje odluke o prihvaćanju sporazuma za provođenje ranije predstavljenog značajnog i velikog projekta vodoopskrbe i odvodnje za gradove Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci, koji su gradonačelnici i načelnici potpisali u ponedjeljak u Hrvatskim vodama u Osijeku.

Projekt je vrijedan 280 milijuna kuna, a financira se s 96 % sredstava iz fondova Europske unije i nadležnih ministarstava, dok 4 % financiraju šest jedinica lokalne samouprave. Za grad Belišće to konkretno znači da iz vanjskih izvora dolazi 84.388.218 kuna, a belišćanski udio iznosi 4 %, odnosno 3.375.529 kuna. Realizacijom ovog projekta grad Belišće dobit će novi vodocrp, kao i novi pročistač vode, rekonstruirat će se postojeći vodovodni i kanalizacijski sustav, na koji će se priključiti i postojeća kanalizacijska mreža u Veliškovcima, Gatu i Tiborjancima (na što se odnosila druga točka dnevnog reda). Početak projekta predviđa se do kraja ove godine, a planirano je da bude realiziran do 2020. godine. Gradonačelnik Belišća Dinko Burić je tom prilikom naglasio kako se već radi i na projektu izgradnje kanalizacijske mreže i u Bocanjevcima i Gorici Valpovačkoj.

O drugim dvjema točkama dnevnog reda, prvo je govorio direktor tvrtke za vodne usluge Hidrobel, Andrej Bičak. Naime, Hidrobel je od Gradskog vijeća tražio suglasnost za korištenje financijskih sredstava prihoda od naknade za razvoj na području aglomeracije grada Belišća, zbog tri projekta, koje s 80 % financiraju Hrvatske vode, dok se preostalih 20% ulaganja odnosi na Hidrobel. Radi se o projektu izgradnje vodoopskrbe i odvodnje gospodarske zone Kod pruge K-3 u Belišću, na projekt dogradnje kanalizacijskih cjevovoda u Bistrincima u dijelu Ulice Marka Oreškovića, te na projekt dogradnje sanitarno – fekalne kanalizacije s precrpnom stanicom u belišćanskoj Ulici Dolac, za što je ukupno potrebno oko 2,5 milijuna kuna.

O konkretnijim brojkama je nakon sjednice Gradskog vijeća, govorio gradonačelnik Belišća Dinko Burić:

- To su projekti ukupne vrijednosti preko 2 i pol milijuna kuna, a odnose se na pitanje rješenja kanalizacije u Ulici Dolac u Belišću – projekt vrijedan 465 tisuća kuna, na završetak kanalizacije u našoj gospodarskoj zoni, u vrijednosti od oko 330.500 kuna i na ono što je posebno važno za istaknuti, da i u Ulici Marka Oreškovića u Bistrincima, u dijelu ulice koju zovemo Romsko naselje, da u 21. stoljeću naši sugrađani dobiju i vodoopskrbu i kanalizaciju, a taj projekt vrijedan je 1.819.592 kune, pojasnio je gradonačelnik Burić.

Belišćanski gradonačelnik Dinko Burić je posebno zahvalio svim vijećnicima što su prepoznali važnost zajedničkog projekta s gradom Valpovom i općinama Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci, kao i važnost izvođenja ova tri projekta na području grada Belišća i što su sve jednoglasno podržali.

-To je dobra poruka svim našim sugrađanima, ali i dobra poruka za sve buduće projekte: zajedno zaista možemo puno više nego pojedinačno bilo tko od nas, naglasio je gradonačelnik grada Belišća, Dinko Burić.

 

 

Pročitano 1181 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Veljača 2017 19:11

Video sadržaj

facebook logo

youtubelogo